У Скупштини града Београда у понедељак 9. децембра 2019. године организован је свечани пријем поводом откривања споменика царском руском архитекти Николају Петровичу Краснову. Окупљеним званицама и грађанству на пријему су се пригодним говорима обратили господин Андреја Младеновић, председник Одбора за подизање споменика, Његова Ексцеленција амбасадор Руске Федерације у Србији господин Александар Боцан-Харченко, господин Сем Смол, праунук Николаја Краснова, затим Сергеј Бодаренко, представник града Москве, Валериј Алексејев, председник Међународног фонда јединства православних народа и господин Владан Вукосављевић, Министар културе и информисања Републике Србије. На пријему је организована и пригодна изложба о архитекти Николају Краснову, аутора архитекте Драгомира Ацовића.

У другом делу свечаности на Малом Ташмајдану, присутним званицама и великом броју грађана, обратили су се господин Драгомир Ацовић, Александар Боцан-Харченко и Андреја Младеновић.

Наручилац споменика Николају Краснову је Град Београд, Секретаријат за културу, носилац посла је Омладинско позориште ДАДОВ, док је пројекат урадио архитектонски биро “ABA Consult“ из Београда.

Аутор споменика је вајар, господин Небојша Савовић Нес.