Велико и славно полуострво Камчатка је по много чему јединствена дестинација, једно од најнеобичнијих и најудаљенијих места на свету, које је дуго, све до средине деведесетих година прошлог века, било изоловано и неприступачно (забрањено) и домаћим посетиоцима и страним туристима па је то било као да – према оној старој пословици – ”пробаш забрањено воће”.

То је територија пуна прелепих предела, планинских врхова, ватрених вулкана, бистрих и брзих река, вечитих глечера, топлих извора и гејзира – једном речју: готово непревазиђени мотив за страствене путнике, планинаре и прави рај за радознале истраживаче екстремних крајева наше планете. У овом девичанском простору, осим дивље нетакнуте природе, посетилац има прилику да види многе егзотичне животиње, необичне птице, огромне медведе (за које кажу да су највећи на свету), да у непроходној тајги набаса на пропланак начичкан укусним и сочним боровницама, да забаци удицу и за неколико минута упеца свежу рибу и још много необичних, запањујућих и неочекиваних ствари.

Планинарски подухвати подразумевали су успоне на активним вулканима где теку потоци ужарене лаве, чији се необични облици могу упоредити са пејзажом са Месеца.

Редни број предавања – п128