Валхала, је у норвешкој митологији пребивалиште богова и анђела описано у Едама написаним око 1240. године. Eде садрже 16 песама о боговима и 24 херојске песме, које су највероватније настале у Норвешкој и на острвима.

Валхала се приказује као сјајна, предивна палата, прекривена штитовима. То је дворана палих ратника, чије душе тамо благословено бораве под вођством и заштитом бога Одина. У Валхалу се примају само душе одабраних хероја који су погинули у борби. Онај ко умре у кревету не заслужује да га Валкире одведу у царство светлости. Тако ће бити све до Рагнарока (судњег дана), када ће се ратници борити на Одиновој страни против дивова.

Один је главни и најстарији, он је бог мудрости, лова, магије, руна, окултизма и рата. Одинова супруга Фрија је богиња мудрости, пророчанства и породичних вредности, чије име значи „вољена, драга“. Валкире су ћерке Одина – митске лепотице – оличења часне ратничке смрти у германској митологији. Најпознатија Валкира је Брунхилда, Одинова омиљена ћерка.

Током предавања говори се и о Валхали код Регенсбурга. То је дворана славних која одаје почаст истакнутим људима из историје Велике Немачке и шире. Коначно, приказана је и Валхала у Аустралији. То је живописно место које су изградили немачки имигранти крајем 19. века.

Редни број предавања – п172