Аутор је у вешебројним посетама пропутовао кроз целу Аустралију и посетио бројна света места која по веровању Абориџина имају посебан значај у њиховом животу. Ово је предавање о вери и култури овог старог народа, али и о краткој историји савремене Аустралије. Овај народ потиче од пре више од 40,000 – 50,000 година, а могуће и до пре 125,000 година, и веома је духован, иако нема формалну религију коју следи.

Они верују у личног духа што потиче од Тјукурпе. Рођење и смрт су велике мистерије које су у власти натприродних бића. Рођење се сматра исходом уласка духа детета (фине свести) у тело жене. То је време стварања света када су Креатори боравећи на Земљи створили (удахнули) душе свих живих бића, укључујући животиње, птице, инсекте… То је време настанка живота. Tрајни феномен који укључује прошлост, садашњост и будућност.

То је дубоко ослушкивање. За разлику од западне цивилизације која живи у непрекидном и неумитном вртлогу информација и промоција (економија, спорт, ТВ, забава, филм, интернет, политика…) и без унутрашњег мира… За Абориџине унутрашње биће је средиште света и одређује им цео живот. Они живе дан за даном у два света – споља и унутра. Тако Абириџини остварују мир и хармонију, здравље и лако сусрећу болест и смрт.