Царство Инка трајало је кратко – од око 1200. до 1438. године. Било је то једно од највећих на свету. Обухватало је данашње земље Перу, Боливију, Аргентину, Чиле, Еквадор и Колумбију. Површина царства износила је око 2.125.000 км2, а од севера према југу на удаљености од 4.500 км. У царству Инка говорило се на стотине различитих језика и дијалеката. Главни језик Инка био је кечуа.

Према једној од легенди, први владар Инка – Манко Капак рођен је на језеру Титикака и Бог Сунца (Инти) га је послао на земљу да сагради Сунчев храм на месту где штап „потоне“ у земљу. Тако је дошао у Куско и тамо саградио храм у част свог оца Интија.

Франциско Пизаро је био прави анђео пакла, сурови напаљени авантуриста у похлепи за златом, када је 1531. године са 106 војника, 62 коњаника и неколико малих топова кренуо у освајање моћног царства које се простирало на преко 4.500 километара.

Упознајемо Куско, главни град царства и мистериозно насеље Маћу Пикћу, које је вековима било скривено од пљачкаша високо на планини. Археолози верују да је овај град саградио владар Инка Паћакути (1438–1471). Мештани су знали за ово место, а пре „открића“ 1911. године неколико породица овде је гајило усеве и пасло своја стада не додирујући хиљаде артефаката који су привукли пажњу археолога Хирама Бингама који их је ”позајмио ради проучавања” и однео у Америку.

Редни број предавања – п148